Ortodoncija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi ispravljanjem nepravilnosti i nenormalnosti u položaju zuba i vilica. Postoje različite metode i aparati koji se koriste u ortodonciji kako bi se postigao pravilan i estetski privlačan osmeh. Evo nekoliko uobičajenih opcija:

Fiksni ortodontski aparat (fiksna proteza za ispravljanje zuba): Fiksni ortodontski aparat je najčešće korišćena metoda u ortodonciji. Sastoji se od bravica (malih metalnih ili keramičkih pločica) koje se postavljaju na svaki zub, a zatim se povezuju žicama i gumicama. Ovaj aparat pruža preciznu kontrolu nad položajem zuba i omogućava postepeno njihovo pomeranje u pravilan položaj tokom vremena.

Mobilni ortodontski aparat (proteze za decu): Mobilni ortodontski aparati se koriste uglavnom kod dece kako bi se korigovali problemi rasta i razvoja vilica i zuba. Oni se mogu ukloniti i često se nose tokom određenog vremenskog perioda. Mobilni aparati mogu biti različitih vrsta, uključujući aktivatore, štitnike za noćno nošenje i aparate za proširivanje vilica.

Folije za ispravljanje zuba: Folije za ispravljanje zuba, takođe poznate kao providne folije ili aligneri, predstavljaju modernu alternativu klasičnim ortodontskim aparatima. Izrađene su od prozirnog materijala i prilagođene su individualno za svakog pacijenta. Aligneri se postepeno menjaju tokom vremena kako bi pomerali zube u pravilan položaj. Ova metoda je estetski prihvatljiva, udobna za nošenje i omogućava lakše održavanje oralne higijene jer se folije mogu skidati tokom jela i čišćenja zuba.